Assalamualaikum....
NASI KERABU
Nasi Kerabu Kelantan adalah antara makanan yang unik di
Malaysia. Ia tidak sama lansung dengan nasi goreng kerabu ataupun memakan nasi
putih bersama sebarang kerabu (e.g: kerabu mangga, kerabu jantung, kerabu perut
dll). Nasi Kerabu Kelantan terbahagi kepada dua jenis, pertama nasi kerabu
tumis dan kedua nasi kerabu ulam.
 |
NASI KERABU TUMIS |
Nasi Kerabu Tumis dimakan bersama dengan kuah tumis seakan-akan tumis percik,
manakala nasi kerabu ulam samada berwarna kuning ataupun berwarna biru. Bagi
nasi kerabu ulam biru, warna biru ini didapati daripada Bunga Telang Biru, Blue
Pea atau nama saintifiknya Clitoria Ternatea. Bagi yang tidak
mengetahui, ramai memanggilnya sebagai bunga nasi kerabu. Bunga ini banyak
ditanam oleh kaum cina kerana mereka membuat kueh dengannya iaitu pulut tai tai
yang khusus semasa hari perkahwinan.
Antara lauk yang biasa menemani nasi kerabu ialah ikan celup tepung, telur masin, daging bakar, ayam goreng biasa atau berempah.
Antara ulam yang terdapat bersamanya ialah daun kesom, kacang panjang@kacang botol,
mentimun, daun serai dan bunga kantan.
Suka diingatkan bahawa, menjadi kewajipan dalam hidangan nasi Kerabu Ulam ialah
BUDU yang sememangnya menjadi trademark kepada Kelantan. Bagi yang tidak tegal
dengannya, anda bolehlah minta digantikan dengan sambal belacan atau sambal
garam.
 |
NASI KERABU IKAN |
Nasi Kerabu ini merupakan makanan tradisi masyarakat Melayu kelantan. Namun
hari ini kita dapat menikmati makanan ini diseluruh negara dengan bertebarannya
anak-anak Kelantan yang berniaga makanan diluar tanah Cik Siti Wan Kembang.
 |
NASI KERABU ULAM |
 |
NASI KERABU AYAM |
assalamualaikum.. saya nak tanya nasi kerabu sekarang berape ringgit ??
ReplyDeletew'salam.. harga nasi kerabu bergantung kepada lauk. kalau ayam RM4.50 , daging RM4 dan ikan Rm4 ..
ReplyDelete